Hírek

Szennyfogó szőnyegek üzemeltetőknek

Szennyfogó szőnyegek üzemeltetőknekSzennyfogó szőnyegek üzemeltetőknek. Olvassa el részletes ismertetőnket...

Szennyfogó szőnyegek leírása üzemeltetőknek.
 
A hotelekben és éttermekben az egyik legnagyobb esztétikai problémát a cipőtalpakon behordott szennyeződés és nedvesség jelenti. A szennyeződések 80%-a kerül így az épületbe, mely szárazabb időben kb. 0,58 g-ot, csapadékosabb napokon ennek tízszeresét teszi ki személyenként. A megfelelő szőnyeg használata nélkül a padlóbevonat átlagosan 42%-a kopik el az első 6 lépés után 1500 fő napi forgalom esetén.
A padlóbevonat elkopása mellett ráadásul a szennyeződés és nedvesség miatt kialakult csúszásveszéllyel, az ebből eredő baleseti és takarítási költségekkel is számolni kell.
A bejárati szennyfogó szőnyegek nem csupán hatékonyan védik a bejáratot a szennyeződésektől, hanem egy jól megválasztott szőnyeg számos más előnnyel is hozzájárul a költségek csökkentéséhez. A speciális kritériumok (elhelyezés, a forgalomszám és a helyi időjárási viszonyok) figyelembevételével kiválasztott szőnyeg jelentősen csökkenti a balesetveszélyt és a használattal járó költségeket.
Széles szőnyegválaszték
A bejárati szennyfogó szőnyegek általában két zónából állnak: az első a szennyeződést távolítja el, a második rész feladata pedig a nedvességfelszívás. Az első zóna tehát eltávolítja, elrejti és megtartja a szennyeződést, a második pedig a nedvességtől és a finomabb portól tisztítja meg a cipőtalpakat.
A könnyen karbantartható "kaparó felületű" szőnyegek természetes szálú, vágott szálú vagy kimondottan kaparó réteggel ellátott szőnyegek. A természetes anyagú szőnyegek - mint a kókuszrost vagy kakaó - szálai félig nyitott, egy ponton rögzített sörtékből állnak. A vágott szálú szőnyegek szorosan egymás mellett lévő függőleges bolyhos szálakból épülnek fel, míg a kimondottan "kaparó felületű" szőnyegek egy nyitott szerkezetű hurkolt szálakból és kaparófelületből állnak.
A második zónában lévő szőnyegek háromféle típusú anyagokból készülnek: nylon -mely kiválóan ellenáll a kopásnak és foltoknak, gyapjú - mely esztétikusabb, ugyanakkor kopásállósága kisebb, vagy polipropilén, mely olcsó, de kevesebb lehetőséget ad egyedi minták kialakítására, kevésbé nyeri vissza alakját és vonzza az olajos szennyeződéseket.
 
A takarítási költségek csökkentésével járó megtakarítás, általában fő szempont a szennyfogó szőnyegek kiválasztásánál. A nem megfelelően kiválasztott szőnyeg jelentős többletköltséget jelenthet. Például egy napi 1000 fő forgalmú épületben kb. 5,8 kg szennyeződés kerül be a cipőtalpakon keresztül, melynek havi takarítási költsége több tízezer forintra rúghat.
A szőnyeg kiválasztásánál egy másik fontos tényező a csere kérdése. Amellett, hogy a takarítási költségek növekedésével is jár, a rosszabb minőségű, nem megfelelő körülményekhez választott szőnyegek rövidebb ideig használhatóak, mint az épület igényeire szabott szennyfogók, így a fenntartási költségekbe ezt is bele kell kalkulálni. A szőnyegek tartóssága olyan tényezőkön múlik, mint a szálak rögzítése vagy a hurkok mélysége -minél nagyobb, annál jobb. Összegezve tehát a szőnyeg szerkezete újabb befolyásoló tényező a megfelelő termék kiválasztásakor. A kettős, hurkolt szálszerkezet sokkal hatékonyabb a nedvesség és szennyeződés eltávolításában, mint egy vágott szálú hagyományos konstrukció, ezáltal élettartama is hosszabb.
Ahhoz, hogy elkerüljük a vágott szálú szőnyeg esetében fellépő "visszahordás" problémáját, a szőnyegek nedvesség és szennyeződés eltávolító képessége fontos tényező. Ha a szennyeződés megül a szőnyeg tetején, egy esős napon a padlón keresztül sétálva könnyedén az épületbe jut. A padló kopása miatti költségek és a takarítási ráfordítások szintén megfontolandóak.
Bérelni vagy vásárolni?
A válasz egyszerű matematikai számolás után egyértelművé válik. A leggyakrabban használt 0,9 x 1,5 méteres szőnyeg havi költsége 3000 Ft körül alakul. Összehasonlításként egy hasonló méretű Nomad Aqua 8500 típusú szőnyeg 38.000 forint körüli összegért az Öné lehet, azaz a befektetett költség egy év alatt megtérül.
Optimális teljesítmény
Végül, amire ügyelni kell: minden szőnyeg akkor tartja meg teljesítőképességét, ha megfelelően karbantartják. A hagyományos porszívózás és a rendszeres mély tisztítás hozzájárul a szőnyegek teljesítményének megőrzéséhez.

 

http://takaritoeszkoz.sbi.hu/kategoria/242/3m-termekek
 


Letölthető dokumentumok a témában:

termék dokumentum 3M_Nomad_Aqua_prosi .pdf Letöltés