Hírek

Koronavírus és a mosás. Nincs szükség pánikra! Válaszok a gyakran feltett kérdésekre.

Koronavírus és a mosás. Nincs szükség pánikra! Válaszok a gyakran feltett kérdésekre.A COVID-19 elterjedésével kapcsolatos kérdéseikre összeállítottunk egy alapvető információs összefoglalót és ajánlást a mosodákban, szállodákban, egészségügyi létesítményekben, kórházakban és más tevékenységekben történő mosásra és fertőtlenítésre. Az elején hangsúlyozzuk, hogy ha a művelet során már használ fertőtlenítő mosást és helyesen állította be a folyamatokat ezen a területen, akkor semmit sem kell megváltoztatni.

A COVID-19 elterjedésével kapcsolatos kérdéseikre összeállítottunk egy alapvető információs összefoglalót és ajánlást a mosodákban, szállodákban, egészségügyi létesítményekben, kórházakban és más tevékenységekben történő mosásra és fertőtlenítésre. Az elején hangsúlyozzuk, hogy ha a művelet során már használ fertőtlenítő mosást és helyesen állította be a folyamatokat ezen a területen, akkor semmit sem kell megváltoztatni.

Ha bármilyen kérdése van, amely közvetlenül kapcsolódik az Ön létesítményéhez, először forduljon a regionális higiéniai központhoz vagy a Professional support technikusához. Általában az érvényes, amit az elején hangsúlyoztunk. Tehát, ha megfelelően beállította a fertőtlenítési mosás folyamatát, beleértve a piszkos ruhanemű gyűjtését, kezelését és tárolását, majd a tiszta ruhanemű kezelését, akkor semmit sem kell megváltoztatni. A Professional Support termék- és technológiai megoldásai megfelelnek a vonatkozó szabványok összes követelményének, és a jelenlegi európai és helyi jogszabályok szerint tesztelték. Mit jelent ez? Megfelelő beállítás esetén elpusztítja a vírusok és baktériumok túlnyomó részét. Így a regisztrált fertőtlenítőszerek és eljárások rendkívül hatékonyak, és azokat nem kell megváltoztatni. Ez vonatkozik a mosásra és a mosoda takarítására szolgáló fertőtlenítőszerekre.

Javasoljuk azonban a személyzet átképzését, különösen a személyes higiénia, a ruhaneműk berakodása és kezelése stb. területén. Ugyanakkor tanácsos elegendő mennyiségű védőfelszerelést, szappant, fertőtlenítő szappant stb. biztosítani.

Miért nem azt írjuk, hogy a jelenlegi eljárások 100% -ban hatékonyak? Hanem "csak" azt, hogy nagy valószínűséggel hatékonyak? A COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírus új típusú vírus, így a fertőtlenítőszerek és az eljárások hatékonyságát közvetlenül a víruson még nem tesztelték teljes-körűen.
A SARS-CoV-2 azonban egy ismert víruscsaládba tartozik, amelyre a fertőtlenítőszerek hatásait rendszeresen tesztelik. A koronavírusok nem nagyon ellenállók a fertőtlenítőszerekkel szemben. Szinte biztos, hogy a SARS-CoV-2 sem kivétel. De amíg az összes tesztet nem fejezték be, ezt nem lehet vitathatatlan tényként bemutatni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a hazánkban és külföldön működő higiéniai állomások rutinszerűen javasolják a meglévő regisztrált fertőtlenítőszerek használatát, az új vizsgálatok / regisztrációk szükségessége még nem létezik. Ugyanakkor nem találkoztunk olyan információval, hogy a jelenlegi fertőtlenítőszerek hatástalanok lennének a SARS-CoV-2 koronavírusra.

Az egészségügyi létesítményekből és a szociális szolgáltató létesítményekből származó ágyneműk professzionális kezelésével kapcsolatban: A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI.3.) NM rendelet rendelkezik. Az Országos Epidemiológia Központ OEK által időszakosan kiadott „Tájékoztató a fertőtlenítésről. A járványügyi gyakorlatban és a betegellátásban alkalmazható fertőtlenítő eljárások kézikönyve” című kiadvány tartalmazza, az ebben leírtak rendelet értékűek. (ideértve a bevált gyakorlatokat is), és az ipari tanúsítás alá tartozik, tehát itt semmi sem változik.


Ajálnlások kismosodák részére, amelyek nem rendelkeznek tanúsítvánnyal a kórházakból származó ruhaneműk mosására

Ha a mosoda nem rendelkezik tanúsítvánnyal az egészségügyi orvosi ruhanemű mosására, lejjebb talál néhány tippet a lehető legnagyobb fertőtlenítés biztosításához és a szennyeződés elkerüléséhez. Ezek az ajánlások általánosan alkalmazandók, ezért hosszú távon azokat be kell tartani.

1. Csökkentse a keresztszennyezés kockázatát

Az egyik legnagyobb szennyeződés-kockázat, ha a "piszkos ruhanemű" a "tiszta ruhaneművel" találkozik - akár fizikailag, ugyanaz a kocsi, asztal, kesztyű stb. használatával. Az ideális megoldás az, ha a ruhanemű tiszta és piszkos részét elválasztjuk egy akadályfallal, elkülönítjük a tiszta és piszkos ruhákat kezelő személyzetet, a logisztikai útvonalakat és elemeket (kocsik stb.).
Ha a mosodát nem így tervezték az elején, akkor a gyakorlatban természetesen nehéz teljesíteni ezeket a követelményeket. Ugyanakkor, minél jobban elválasztja a piszkos és a tiszta ruhaneműt, annál jobb. A nem szerkezetileg elválasztott műveleteknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a helyiségek higiéniájára és az összes felületet folyamatosan fertőtleníteni kell, például a Mr. Proper 3v1 fertőtlenítőtisztítószerrel.

2. Gondoskodjon a szennyezett vagy veszélyes ruhanemű megfelelő kezeléséről

    A ruhanemű gyűjtésekor használjon lezárható zacskókat (speciális textil vagy merev műanyag), és válassza le a szennyezett / veszélyes és nem szennyezett ruhaneműket.
    Tárolja külön az egészségügyből származó / szennyezet ruhaneműt a nem szennyezett ruhaneműtől. Minimalizálja a tárolási időt.
    Válassza el a szennyezett / veszélyes ruhanemű mosását a szennyezett-től. A szennyezett ruhát mindig külön mossa.
    Minden egyes használat után mossa ki és fertőtlenítse a textilzsákot. A műanyag zacskókat a jogszabályoknak megfelelően kell megsemmisíteni. Ha a ruhanemű fertőző, a műanyag zacskókat veszélyes hulladékként kell megsemmisíteni. Különösen a szociális gondozási intézmények, olyan létesítmények esetében, ahol nagyobb a fertőző betegségekkel való érintkezés kockázata. Azt javasoljuk, hogy az összes zsákot veszélyes hulladékként dobja el a járvány idején.

3. A mosodát takrítsa a higiéniai terv szirint

    Természetesen elengedhetetlen egy naprakész higiéniai terv kidolgozása tisztítási eljárással, amely figyelembe veszi a mosott ruha jellegét. A Professional support technológusa segíteni fog ebben.
    Ne felejtse el megtisztítani és fertőtleníteni a kellékeket és a logisztikai elemeket az egész mosoda területén. Ez jelenti például a kocsikat, a ruhákat szállító autókat stb. Természetesen a mosógépeket is meg kell tisztítani és fertőtleníteni. Használjon regisztrált fertőtlenítőszereket, lehetőleg tisztítóhatással, például Mr. Proper 3 az 1-ben fertőtlenítő tisztítószert.
     Az alkalmazottaknak rendelkezniük kell a feltételekkel a személyes higiéniára, a szappanhoz való hozzáférésre, a fertőtlenítésre stb. Ezeket a területeket szintén meg kell tisztítani és fertőtleníteni. Ideális, ha ezek a területek külön vannak a mosoda „tiszta” és „piszkos” részétől.
    A munkavállalóknak ismerniük kell a higiéniai tervet, be kell tartaniuk, és nyilvántartást kell vezetniük annak teljesítéséről.
    Ha kétségei vannak, vagy csak biztos akar lenni abban, hogy minden rendben van, elvégeztetheti a mosoda epidemiológiai ellenőrzését az OEK által.

4. Biztosítsa az alkalmazottak személyes higiéniáját és a védőeszközök használatát

A szennyezett ruhaneműk kezelése egészségügyi kockázatot jelent a személyzet számára, de a személyzet is a szennyezés egyik fő forrása. Ez elsősorban a tiszta és piszkos ruhaneműk közötti átadás (mosatlan kéz, nem kicserélt kesztyű stb.), De maga a személyzet is szennyeződés forrása lehet.
Az alap a kézhigiénia. A munkavállalóknak megfelelő és jól felszerelt helyiségekre is szükségük van (öltözők, fürdőszobák, WC-k). Ezen kívül elengedhetetlen az előírt eszközök használata és a megfelelő mennyiség biztosítása. Ha az alkalmazottak tiszta és piszkos ruhát is kezelnek, akkor az átmenetnél a tiszta ruhaneműre a személyes higiéniát is el kell végeznie, és meg kell változtatnia a védőfelszerelést (különösen kesztyűt és ruhát).

5. Szellőztessen, biztosítsa a légcserét

Rendszeressen szellőztessen. Ideális megoldás a légkoniciónáló, amelyben a tiszta rész pozitív nyomása jön létre.

6. Képezze a személyzetet

A jelenlegi helyzetben javasoljuk az alkalmazottak átképzését, különös figyelmet fordítva a személyes higiéniára, a védőeszközök használatára és a helyes munkavégzési gyakorlatra, amikor a szennyezett / veszélyes ruhaneműt kezeli és mossa. A higiéniai képzést rendszeresen kell elvégezni, a járványügyi helyzettől függetlenül. Megnövekedett kockázat (például influenzajárvány vagy az ezzel járó COVID-19 terjedése) idején további képzést kell bevonni.

7. Végezzen rendszeres karbantartást és ellenőrizze a gépeket

    Az alap a rendszeres vagy higiénikus tisztítás. Különös figyelmet kell fordítani a ruhaneművel vagy a személyzettel gyakran érintkező felületekre (fogantyúk, kezelőszervek, asztalok stb.)
    Fontos ellenőrizni az összes kezelőszerv, kijelző stb. működését, valamint a mosási folyamatot (idő, hőmérséklet, technológiai vízminőség, fertőtlenítőszer-mosószer-adagolók kalibrálása stb.)
    Ha nem lágyított vizet használ, rendszeresen tisztítsa meg a mosógépet és távolítsa el a vízkövet.
    A gép fertőtlenítésére használjon fertőtlenítő programot vagy 90°C feletti mosást. A 100% -os eredmény biztosítása érdekében a legjobb, ha kapcsolatba lép a Professional support technológusával.

8. A mosási folyamatokat helyesen állítsa be, ideértve a megfelelő eszközöket is

    Ragaszkodjon a regisztrált fertőtlenítőszerek használatához (az orvosi ruhaneműk mosásához külön regisztráció szükséges)
    Ellenőrizze, hogy megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert adagolt-e, megfelelő időtartamot és hőmérsékletet, amelyen a ruhát fertőtlenítették.
    Ellenőrizze a mosási folyamat beállításait a fertőtlenítéshez és a ruhanemű megfelelő tisztításához, a vízkő lerakódása nélkül. A Professional support technológusa segítséget nyújt Önnek a ruhaneműk és a mosógépek beállításában.
    Ha lehetséges, használjon automatikus adagoló rendszert. Ha kézi adagolásra van szükség, a személyzetnek tudnia kell, hogy mikor és mennyit kell adagolni.
    A kis mosógépek higiénikus mosóporokat is használhatnak, például Ariel Professional+, amelyek egyszerű és biztonságos megoldást kínálnak.

9. Állítsa be és kezelje a víz minőségét

    Ha lehetséges, lágyítsa a bemeneti vizet. Ezzel pénzt takaríthat meg, jobban moshat, meghosszabbíthatja a ruhanemű élettartamát, és csökkenti a lerakódás kockázatát, amely elősegíti a baktériumok túlélését és szaporodását.
    Ha kútból vagy más saját forrásból származó vizet használ, akkor kezelnie kell azt és biztosítani kell az egészséges vízfelhasználást. A vizet rendszeresen ellenőrizni kell a mikroorganizmusok jelenléte szempontjából.
    A mosási programokat és a gépeket úgy kell beállítani, hogy elkerüljék az újra felhasznált víz keresztszennyeződését.

10. Vegye fel a kapcsolatot a szakértőkkel

Ha valamiben nem biztos, ne habozzon kapcsolatba lépni a helyi higiéniai állomással vagy a szakértőkkel.


A ruhanemű fertőtlenítésének alapvető lehetőségei

Termodezinfekciós mosási eljárás:

Magas hőmérsékleten végzett fertőtlenítés egy meghatározott ideig. A hőmérsékletet elérése után 10 percig tart 90 ° C vízhőmérsékleten. 

Kemo-termo-dezinfekciós mosási eljárás:

Fertőtlenítés vegyi anyagokkal meghatározott koncentrációban, hőmérsékleten és időben, a fertőtlenítőszer használati útmutatójában megadottak szerint. A fertőtlenítési folyamat az öblítési szakasz előtt befejeződik.

    Peroxisavakkal (S3, S8 adalékanyag) vagy perborátokkal hatóanyagként 60 ° C vízhőmérsékleten 20 percen keresztül, ezen hőmérséklet elérése után;
    Aktív klórt tartalmazó klór-, szerves vagy szervetlen származékokkal végzett eljárás 60 ° C vízhőmérsékleten 20 percig, e hőmérséklet elérése után.

A mosási folyamat technológiai folyamatát a ruhanemű típusa, a szennyezettség mértéke, a mosógép típusa és az alkalmazott mosószer típusa alapján választják meg. A mosószer koncentrációját annak típusa határozza meg.


A Professzional Support által kínált fertőtlenítőszerek:

A Professional support klórmentes fertőtlenítőszereket használ. Ezek az anyagok nemcsak csökkentik a textil és a gépek károsodásának szintjét, de nem terhelik a környezetet és a szennyvizet klórral és származékaival sem. A PS fertőtlenítőszerek a hidrogén-peroxidból vagy a szerves peroxidokból felszabaduló szabad oxigénre épülnek. Ez a megoldás jobban alkalmazható, különösen kisebb, saját vízkezelő berendezéssel rendelkező üzemekben, de olyan nagy üzemekben is, amelyeknek meg kell felelniük a szennyvíznek a helyi szennyvízkezelő üzem által előírt bizonyos minőségi paramétereinek. Tapasztalt technikusaink örömmel segítenek a helyes fertőtlenítési folyamatok és a ruhanemű beállításában.

https://sbi.hu/kategoria/505/mosasi-textiltisztitasi-szerek